Medisch Pedicure Mirjam van Lierop

Voetverzorging, een gewoonte

Het is belangrijk uw voeten goed te verzorgen. Dagelijks incremen voorkomt een te droge huid waarin kloven kunnen ontstaan. Maak hiervan een een vast onderdeel van uw dagelijkse verzorging. Verschillende verzorgende producten zijn bij mij verkrijgbaar.

Knip uw nagels recht af en rond de hoeken af met een nagelvijl om ingroeien te voorkomen. Dreigt dit toch te gebeuren? Kijk eens goed of u niet een puntje hebt laten zitten tijdens het knippen. Hiervoor trekt u de huid van de nagelwal voorzichtig wat opzij zodat u met het puntje van een nagelvijl onderlangs de hoek kunt vrijmaken en gladvijlen. Weersta de verleiding om de hoek weg te knippen!

Laat likdoorns verwijderen door de pedicure. Tot die tijd kunt u de likdoorn voorzichtig vijlen om het bovenste harde laagje te verwijderen. Invetten en eventueel afplakken met een pleister houdt de huid zacht. Een viltringetje rond de likdoorn plakken verlicht de druk en vermindert zo de pijn. 

Voetgymnastiek

 

Het belang van bewegen mag niet worden onderschat. Ons lichaam en onze hersenen zijn gebaat bij voldoende beweging om zo soepel en sterk te blijven. Onderzoek heeft uitgewezen dat valincidenten bij ouderen voor een groot deel te wijten zijn aan krachtverlies in de voeten. Mensen met zwakke of stugge tenen of een afwijkende teenstand, hebben twee keer zoveel kans op vallen dan mensen die dat niet hebben. (Bron: Podopost 10-16) 

 

Door dagelijks wat voetgymnastiek te doen versterkt u de spieren en blijven uw voeten soepel. U kunt bijvoorbeeld:

 

  • Een balletje onder de voetzool rollen, zittend of staand
  • Een balletje met de tenen proberen op te rapen
  • Een zakdoek op de grond leggen en met de tenen proberen op te rapen of onder de voet door te schuiven
  • De voeten (laten) masseren, teen voor teen
  • Op de tenen lopen of staan, op de hakken lopen of staan (met steun van stoel of muur)
  • Wiebelen met de tenen, spreiden, klauwen, als u de voeten maar beweegt!

 

Schimmelnagels, vaak kalknagels genoemd,

bestrijdt u met een combinatie van producten. Als u zowel de nagels als de huid, de schoenen en de sokken behandelt, en tegelijkertijd de nagels dunner laat frezen door de pedicure, is de kans van slagen het grootst. Bedenk dat schimmel besmettelijk is en gedijt in een vochtige, warme omgeving. Dus: houd voeten, schoenen en sokken schoon en droog, gebruik handdoeken niet samen met huisgenoten (denk ook aan de badmat!) en draag slippers in openbare doucheruimte, hotel, zwembad en sauna. Beperk het lopen op blote voeten, ook thuis. Laat voetbaden achterwege! Droog uw voeten goed af, laat ze nog even aan de lucht drogen en smeer of spray ze daarna in of bestrooi ze met poeder. De huid in conditie houden draagt in belangrijke mate bij aan het voorkomen van voetschimmel en schimmelnagels. Informeer naar de beschikbare producten in de pedicurepraktijk.

Een lelijke nagel kan, tegelijk met een schimmeldodend product, ook met gel behandeld worden. Niet alleen voor een mooier uiterlijk maar zeker ook om de genezing te bevorderen en ingroei te voorkomen.

 

Voorkom problemen

Veel voetproblemen als likdoorns, ingroeiende nagels en overmatig eelt, worden veroorzaakt door niet goed passend schoeisel. Maak eens een omtrek van uw voet door de blote voet op een vel papier te zetten en er vervolgens met een pen die u rechtop houdt, omheen te tekenen. Knip deze vorm uit en leg hem eens in uw schoen....Past hij?

Andersom, haal het binnenzooltje eens uit uw schoen, leg het op de grond en ga erop staan. Valt de omtrek van uw voet binnen het zooltje?

Let ook goed op uw sportschoenen. De maatvoering verschilt nogal eens bij de verschillende merken, waardoor de maat die u altijd draagt toch te krap kan zijn. Zeker bij zware belasting als rennen en springen kan dit problemen veroorzaken. Draagt u steunzolen? De sportpodotherapeut kan zolen speciaal voor sporters maken.

Laat mij uw schoenmaat controleren. Ook de breedtemaat!

 

Goede schoenen

Ga eens naar een schoenspeciaalzaak en laat u adviseren over uw maat en de pasvorm die uw voeten nodig hebben. Een goede schoen geeft uw voeten steun, geeft uw tenen de ruimte en staat de voet toe op een natuurlijke manier te bewegen. Schoenen zijn bij voorkeur van leer of stretchleer en sluiten met veters of klittenband. Zo is de schoen goed passend op de wreef te maken. Als u steunzolen draagt moet de binnenzool uit de schoen te halen zijn, zodat uw eigen zool erin kan. Uw steunzool op de bestaande zool in de schoen leggen, zou ervoor zorgen dat uw hiel te hoog in de schoen komt te liggen, waardoor de schoen niet goed past en de steunzool zijn functie verliest.

Er zijn veel merken die mooie, moderne en leuke schoenen maken, waar zonodig steunzolen in gelegd kunnen worden. Kijk eens rond op internet of in verschillende winkels, vergelijk en investeer in goede schoenen. U loopt zoveel lekkerder!

 

Nagelverzorging

Zorg dat u uw nagels recht afknipt of, als u knippen lastig vindt, korter vijlt. De hoeken van de nagels dienen te blijven zitten maar kunnen wel wat worden afgerond met de nagelvijl. Dit voorkomt ingroeien van de nagels. Dit pijnlijke probleem voorkomt u ook door niet aan de nagels te pulken waardoor de hoeken eraf scheuren.